Ποια τρόφιμα μπορούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας για να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας;
Δεν χρειάζεται καν να το ρωτήσουμε. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, και να έχουμε καλύτερη υγεία. Και, με τη σωστή διατροφή, μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορεί να τρώμε για να ζούμε, αν τρώμε όμως τα κατάλληλα φαγητά, μπορούμε κυριολεκτικά να προσθέσουμε περισσότερα χρόνια στη ζωή μας. Ας δούμε, λοιπόν, δέκα αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες που μας φέρνουν μακροζωία.
Πιείτε λίγο κρασί
Δεν είναι τυχαίο που το κρασί θεωρείται τόσο σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής. Η (με μέτρο πάντα) κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί πως ελαττώνει την ανάπτυξη προβλημάτων της καρδιαγγειακής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία. Επιπλέον, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, όπως και την αντίδραση του σώματος στις φλεγμονές.
Αφήστε το κρέας για λίγο καιρό
Ίσως οι χορτοφάγοι να ξέρουν κάτι παραπάνω. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψε πως όσοι τρώνε πολύ μικρές ποσότητες κρέατος, ζουν περισσότερο. Το να ελαττώσουμε το κρέας έχει αρκετά οφέλη: καταναλώνουμε λιγότερα κορεσμένα λίπη, και αναγκαζόμαστε να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Πάρτε παράδειγμα από την Okinawa
Οι άνθρωποι της Okinawa, του πιο νότιου μέρους της Ιαπωνίας, ζουν πάρα πολλά χρόνια και αυτό οφείλεται στη διατροφή τους. Ενώ καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους πολιτισμούς, αυτά που τρώνε έχουν τεράστια διατροφική πυκνότητα. Συγκεκριμένα, το τόφου, που είναι γεμάτο πρωτεΐνες και γλυκοπατάτες, οι οποίες προσφέρουν τεράστιες ποσότητες β-καροτένιου και βιταμίνης C.
Φάτε λίγο καρπούζι
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο (με μεγαλύτερη περιεκτικότητα και από τη ντομάτα), ένα συστατικό που φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επίσης, μικρή συμβουλή: Το καρπούζι σε θερμοκρασία δωματίου παράγει περισσότερο λυκοπένιο από το ψυγείο.
Περισσότερα (καλά) λιπαρά
Τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και το ελαιόλαδο, αλλά και στα αβοκάντο, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την υγεία μας, καθώς ρίχνουν τα επίπεδα ‘’κακής’’ χοληστερόλης (ανεβάζοντας ταυτόχρονα εκείνα της ‘’καλής’’), και ελαττώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Φάτε πιο αργά
Οι άνθρωποι που τρώνε με πιο αργούς ρυθμούς, μπορούν να συνειδητοποιήσουν πότε έχουν χορτάσει, σε σχέση με όσους τρώνε βιαστικά. Πώς σχετίζεται αυτό με την μακροζωία; Η πιο αργή κατανάλωση συνεπάγεται λιγότερο φαγητό, και έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, ζουν περισσότερο.
Αγαπήστε στα cranberries
Αυτό το μικροσκοπικό μούρο είναι από τα πιο γνωστά super foods. Είναι φυσικός τρόπος να προλάβουμε την ουρολοίμωξη και επίσης μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο.
Τρώτε περισσότερο ψάρι
Τα πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς λιπαρά ωμέγα-3 μπορούν να ελαττώσουν την ‘’κακή’’ χοληστερόλη, να βοηθήσουν το σώμα να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές, και ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακής προσβολής. Και η καλύτερη πηγή αυτών των λιπαρών είναι τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα. Υπάρχουν, βέβαια, και σε φυτικές πηγές, όπως το σπανάκι και τα καρύδια.
Τρώτε φρούτα και λαχανικά (και μάλιστα συχνά)
Η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση. Επειδή, όμως, η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την αποθηκεύσει. Συνεπώς, πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
Περισσότερες φυτικές ίνες
Όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνουμε, τόσο ελαττώνουμε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η προτεινόμενη καθημερινή μας “δόση” είναι 25 με 35 γραμμάρια, αλλά στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού δεν λαμβάνει ούτε την μισή από αυτή την ποσότητα.
Πηγή: http://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/32540/10-diatrofikes-allages-gia-na-zisw-perissotero.html