Πώς μία μακαρονάδα κάνει καλό στην υγεία μας!

Πώς μία μακαρονάδα κάνει καλό στην υγεία μας!

Ίσως έχετε ενοχές όταν τρώτε μία μακαρονάδα, θεωρώντας ότι θα καταστρέψει τη δίαιτά σας. Αυτό που δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότι προστατεύει την υγεία σας με πολλούς τρόπους!

Πού, όμως, κάνουν καλό τα μακαρόνια;

Βοηθούν στη συγκέντρωση

Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

Διώχνουν το στρες

Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, αυξάνουμε τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία του νευρικού μας συστήματος που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Ασπίδα προστασίας για τα εγκεφαλικά

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες (περιέχονται στα ζυμαρικά ολικής άλεσης) μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, προστατεύοντας τον οργανισμό από την υψηλή χοληστερίνη και την υπέρταση.

Ρυθμίζουν το σάκχαρο

Όλα τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε μαγγάνιο, που βοηθά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν στον οργανισμό σας 1,9 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου, δηλαδή πάνω από το 100%  της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και περίπου το 83% για τους άνδρες, ενώ μια μερίδα λευκά ζυμαρικά προσφέρει 0,5 mg.

Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και καροτενοειδή

Ειδικά τα λευκά ζυμαρικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), ενώ τα ολικής άλεσης έχουν πολλά καροτενοειδή (κυρίως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Το φυλλικό οξύ βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βοηθούν στην όραση.

Να θυμάστε ότι μια μερίδα λευκά ζυμαρικά παρέχει 167 μικρογραμμάρια ή 42% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέως, ενώ μια μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχει 113 μικρογραμμάρια λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα

Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/302392/pos-mia-makaronada-kanei-kalo-stin-ugeias-mas/#ixzz3b9AFxVT9

No Comments Yet.