Τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο φαγητό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αποτελούν , μαζί με τα δημητριακά, τη βάση της διατροφικής πυραμίδας και μπορούν να φαγωθούν σκέτα ή συνοδεύοντας γαλακτοκομικά, θαλασσινά, κρεατικά και πολλά λαχανικά.
Μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα όμως κάποιοι απλοί κανόνες για τον τρόπο και το χρόνο μαγειρέματος θα μας βοηθήσουν να δίνουμε πάντα τέλειο αποτέλεσμα.
Ο χρόνος βρασμού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και το σχήμα του ζυμαρικού, ακόμα και με τον τύπο του νερού. Ο χρόνος μαγειρέματος που αναφέρεται στις συσκευασίες είναι συνήθως ο ανώτερος και ο σωστότερος. Τα παραβρασμένα ζυμαρικά χάνουν την γεύση και την νοστιμιά τους και δεν είναι τόσο εύπεπτα. Αν πρόκειται να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο φούρνο, τότε τα βράζουμε λιγότερο.
Η έκφραση al dente που χρησιμοποιούν πολλοί ,ειδικά στην Ιταλία, αφορά το χρόνο βρασμού των ζυμαρικών και σημαίνει «να τα νιώθεις στο δόντι», να είναι δηλαδή λίγο σκληρά. Η ελληνική συνήθεια προτιμά ωστόσο τα ζυμαρικά καλοβρασμένα.
Τα ζυμαρικά βράζονται σε κατσαρόλα σε άφθονο αλατισμένο νερό. Περίπου 1 λίτρο νερού για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών. Αν το νερό είναι αρκετό και ανακατεύουμε συχνά τα ζυμαρικά δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους. Κάποιοι ρίχνουν μία κουταλιά ελαιόλαδο το οποίο βοηθά τα ζυμαρικά να μην κολλάνε μεταξύ τους. Είναι προτιμότερο να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και όχι με μεταλλική, γιατί ρίχνει την θερμοκρασία του βρασμού. Αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουν χωρίς καπάκι.
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για την επιτυχία ενός ωραίου πιάτου ζυμαρικών είναι το σούρωμα. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και απ’ ευθείας χωρίς να έχουμε προηγουμένως προσθέσει κρύο νερό στη κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά πρέπει να τα σουρώνουμε διατηρώντας όλη τη θερμοκρασία του βρασμού.
Αν δεν θέλουμε να σουρώσουμε τα μακαρόνια αλλά να τα μαγειρέψουμε μαζί με τη συνοδευτική σάλτσα π.χ. γιουβέτσι, με χταπόδι κλπ. χρησιμοποιούμε 3 φλιτζάνια βραστού νερού ή ζωμού για κάθε 1 φλιτζάνι ζυμαρικών (κριθαράκι, κοφτό μακαρόνι, κλπ) και αποσύρουμε από τη φωτιά λίγο πριν το καθορισμένο χρόνο μαγειρέματος γιατί συνηθίζουν να απορροφούν και άλλη υγρασία από το περιβάλλον που βρίσκονται και λασπώνουν.
Μετά το σούρωμα δεν ξεπλένουμε τα ζυμαρικά παρά μόνο αν πρόκειται να φτιάξουμε σαλάτα ζυμαρικών ή αν θέλουμε να συνεχίσουμε το ψήσιμό τους στο φούρνο (παστίτσιο κ.α.). Το άμυλο των ζυμαρικών εφόσον δεν τα ξεπλύνουμε βοηθάει στο να δέσουν καλύτερα με την σάλτσα τους.
Το «κάψιμο». Μπορούμε να προσθέτουμε ωμό, φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη στα ζεστά, σουρωμένα ζυμαρικά και να το αφήσουμε να λειώσει μόνο του ανακατεύοντάς τα. Επίσης μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρά λίγο ελαιόλαδο, ή ωμό ελαιόλαδο για πιο ελαφρύ, και να το περιχύσουμε. Μπορούμε και να ανακατέψουμε απευθείας τα ζυμαρικά με τη σάλτσα η οποία θα περιέχει βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Ένα από τα μυστικά για μια υπέροχη μακαρονάδα είναι να σερβιριστεί κυριολεκτικά αμέσως. Τα ζυμαρικά πρέπει πάντα να σερβίρονται και να τρώγονται ζεστά, αχνιστά, αμέσως μετά το βράσιμο. Το τυρί ,εάν σας αρέσει να βάζετε, είναι ιδανικό να μπαίνει πριν τη σάλτσα. Αν δεν έχουμε σκοπό να φάμε αμέσως, καλό είναι να μην ανακατεύουμε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά. Θα την απορροφήσουν και θα χάσουν την υφή και τη φρεσκάδα τους.
Πάντως ότι είδος ζυμαρικού να προτιμά ο καθένας μας υπάρχουν άπειρες επιλογές και συνδυασμοί. Σπαγγέτι, πέννες, τορτελίνια, ταλιατέλες, ριγκατόνι, φιογκάκι, στριφτό, αχιβαδάκι, άσπρες σάλτσες, κόκκινες σάλτσες, κρέατα, θαλασσινά, λαχανικά..όλα στη μαγειρική μας παλέτα για να δημιουργήσουμε.
Καλή σας όρεξη!!
Πηγή: http://www.fooddaily.gr/arthro.php?id=55